ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - Ευπαθείς Ομάδες

--- www. civilprotection.gr ---

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης
των Πεσόντων στη
Μάχη της Καλλίπολης

  

Λήμνος - Lemnos

Ιστορία

Ιστορική Αναδρομή
Πένταθλο
Ήθη κι Έθιμα
  
 Φωτογραφίες

Αξιοθέατα (Sightseeing)
Χάρτης (Map of Lemnos)
 Τουριστικοί Οδηγοί
 Brochures
Πληροφορίες
Διαμονή (Accommodation)
Συγκοινωνίες (Transport)
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Σύλλογοι

 

’η Στράτης - Agios Efstratios
Ιστορία
Ιστορική Αναδρομή
 
 
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα (Sightseeing)
Χάρτης (Map)
 Τουριστικός Οδηγός 
Πληροφορίες
Διαμονή (Accommodation)
Συγκοινωνίες (Transport)
 Brochure
Επικοινωνία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Email
 

Υγεία & Πρόληψη:: Θόρυβος

 

Θόρυβος

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ο θόρυβος. Είναι ένας παράγων που βλάπτει τη βιολογική παρουσία και δομή του ανθρώπου, μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζει και δραστηριοποιείται.

Ο θόρυβος είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης διαβίωσης και των δραστηριοτήτων του ίδιου του ανθρώπου. Ο θόρυβος είναι και προϊόν της τεχνολογικής προόδου η οποία παρά τα θετικά αποτελέσματα έχει και τα αρνητικά αποτελέσματα τα οποία έχουν μεγάλο όγκο και μεγάλη συχνότητα και είναι αιτίες που πολλές φορές είναι πηγές παραγωγής ΘΟΡΥΒΟΥ.

Στις μέρες μας η καθημερινή ζωή της πόλεως ακόμη και του χωριού είναι προβληματική εξαιτίας των διαφόρων πηγών παραγωγής θορύβου αφού από την ένταση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη ηρεμία και τη ψυχική υγεία των κατοίκων.

Σήμερα υπάρχουν πολλές και ανεξέλεγκτες ΠΗΓΕΣ θορύβου όπως τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, τα ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ, τα αεροπλάνα, τα κέντρα διασκεδάσεως, οι disco, κ.τ.λ., ενώ υπάρχει απόλυτη αδιαφορία προς το νόμο και ανύπαρκτος σεβασμός για την ησυχία και ηρεμία των άλλων.

Όλο αυτό το πρόβλημα είναι μια συντονισμένη επίδραση στη καθημερινότητα του ατόμου και έχει σχέση ως παράγων του περιβάλλοντος να επιδρά στη διαμόρφωση των χαρακτήρων και στη προσωπικότητα των ανθρώπων με αποτέλεσμα να παράγονται πολίτες δύσθυμοι, εκνευρισμένοι, αγχοτικοί, αντικοινωνικοί.

Ορισμένοι θόρυβοι σήμερα ελέγχονται τόσο ως προς την ένταση όσο και προς τις ώρες που γίνονται, αυτό βέβαια μας προβληματίζει εάν εφαρμόζονται οι έλεγχοι ενώ αυτοί που τους παράγουν ασφαλώς χαρακτηρίζονται ως κοινωνικά αδιάφοροι και ασυνείδητοι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Υπάρχουν θόρυβοι που γίνονται από μοτοσικλέτες μικρού ή μεγάλου κυβισμού που χωρίς εξατμίσεις κυκλοφορούν μέσα στους μικρούς δρόμους της πόλης, του χωριού, στις πιο ακατάλληλες ώρες, το μεσημέρι και αργά το βράδυ ενώ η κατάσταση για τη ζωή των κατοίκων είναι τραγική.

Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τις, εν είδη αγέλης, εξορμήσεις ορισμένων νεαρών που με τις μοτοσικλέτες και τα μηχανάκια αναστατώνουν τις γειτονίες και τους δρόμους της πόλης που εκτός του τρομακτικού θορύβου κάνουν και απίθανες επιδείξεις λες και βρίσκονται σε πίστα αγώνων, ενώ τις περισσότερες φορές θρηνούμε θύματα ενός παράλογου γεγονότος.

Μέσα στη υγιεινή του φυσικού περιβάλλοντος είναι και η καταστολή του θορύβου αυτό είναι ευθύνη που αφορά, όχι μόνο τη πολιτεία, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, που πρέπει να σέβονται και να μη παράγουν θορύβους πέραν των ανεκτών φυσιολογικών ορίων, διότι ενοχλούν τους συνανθρώπους αλλά και βλάπτουν και τους ίδιους με συνέπεια διαταραχές της ακοής και της ψυχικής τους υγείας.

Τέλος, υπάρχουν μαγαζιά που αδιαφορούν για τους πάντες ενώ δεν αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο ενοχλούν αλλά ξεφτιλίζουν και τη μουσική με την ένταση ,έτσι λοιπόν χρειάζεται ενημέρωση και κυρίως παιδεία για αλλαγή στάσης και συμπροφοράς των πολιτών αλλά κυρίως των νέων. Η διασκέδαση χρειάζεται μέτρο, μελωδία και ρυθμό και είναι στοιχείο της ζωής μας όχι όμως να έχουμε παθολογικές καταστάσεις.

Μονάδα μετρήσεως θορύβου είναι το DECIBEL, θόρυβοι μέχρι 35 DB δεν ενοχλούν, πάνω από 35-65 DB τους ανεχόμαστε, από 65-95 DB είναι ενοχλητικοί και πάνω από 95 DB είναι επιβλαβείς και μάλιστα σήμερα, τέτοιους έχουμε πολλούς, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν προβλήματα ακοής από τη συνεχή επίδραση που υφίσταται το αυτί τους.

Οι ερευνητές έχουν αποδώσει στους σημερινούς δυνατούς θορύβους πολλές ψυχικές διαταραχές όπως προβλήματα προσαρμογής προς το κοινωνικό σύνολο, το άγχος, τη κόπωση, τη νευρικότητα τον πονοκέφαλο την ευερεθιστότητα και την αϋπνία.

Πρέπει λοιπόν στο δικό μας το νησί που προσπαθούμε να ζήσουμε ήρεμα και να φέρουμε τουρίστες, να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τους θορύβους που έχουν εκφυλίσει τα αυτιά ορισμένων νέων και καταστηματαρχών, που τρέχουν με, τις χωρίς εξατμίσεις, μηχανές και τους δυνατούς ήχους, τις πιο ακατάλληλες ώρες, γιατί ο κάτοικος και ο τουρίστας θέλει να ηρεμήσει, να κοιμηθεί και να αποφορτιστεί από τον εκνευρισμό που του προκάλεσε ο θόρυβος της καθημερινότητας στη μεγαλούπολη αλλά και εδώ στο νησί μας, όλο το χρόνο και θέλει να χαλαρώσει από το άγχος και το φόρτο της δουλειάς του.

Είναι πολύ σημαντικό ο συνδυασμός σε μια τουριστική περιοχή, η σωστή παροχή τουριστικών υπηρεσιών, με τη φυσική καλλονή του τοπίου και την ηρεμία και τους ανεκτούς θορύβους, τόσο ίδιο για τον κάτοικο αλλά και τον τουρίστα, τον επισκέπτη.

Ας αναλογιστεί κάθε πολίτης, κάθε επαγγελματίας εάν έχει κάνει προσπάθεια για τη καταστολή του θορύβου. Η ώρα κοινής ησυχίας είναι δικαίωμα κάθε πολίτη, χρειάζεται επομένως ΣΕΒΑΣΜΟΣ ο οποίος στη περίπτωση των θορύβων σπανίζει. Τέλος, όλοι με μέτρο χρειαζόμαστε περιβάλλον χωρίς δυνατούς θορύβους για να ζούμε ήρεμα, ο καθένας ας συμβάλλει σε αυτό.

 Συγγραφέας: Θεόδωρος Ι. Μπαβέας - Αντινομάρχης Λέσβου (Αύγουστος 2007)

 

Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

 
Επιστροφή

Επιστροφή

 
Εκτύπωση άρθρου

Εκτύπωση

 
Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων Λήμνου

Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων

 
Υγεία και Πρόληψη

Υγεία & Πρόληψη

 


Γεωπονική Επικαιρότητα

 
ΣΥΖΕΥΞΙΣ
 
Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
 

Λ. Δημοκρατίας,  Μύρινα Λήμνου,   81400, Ελλάδα || Τηλ. 2254351200,  Φαξ: 2254351260 || Ηλ. Ταχ. lemnos@lemnos.gr 

--- Δήλωση Προσβασιμότητας ---

Copyright © 2011, Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου