ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - Ευπαθείς Ομάδες

--- www. civilprotection.gr ---

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης
των Πεσόντων στη
Μάχη της Καλλίπολης

  

Λήμνος - Lemnos

Ιστορία

Ιστορική Αναδρομή
Πένταθλο
Ήθη κι Έθιμα
  
 Φωτογραφίες

Αξιοθέατα (Sightseeing)
Χάρτης (Map of Lemnos)
 Τουριστικοί Οδηγοί
 Brochures
Πληροφορίες
Διαμονή (Accommodation)
Συγκοινωνίες (Transport)
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Σύλλογοι

 

Άη Στράτης - Agios Efstratios
Ιστορία
Ιστορική Αναδρομή
 
 
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα (Sightseeing)
Χάρτης (Map)
 Τουριστικός Οδηγός 
Πληροφορίες
Διαμονή (Accommodation)
Συγκοινωνίες (Transport)
 Brochure
Επικοινωνία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Email
 

Υγεία & Πρόληψη:: Σαλμονέλωση

 

Σαλμονέλωση

Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

 Οι Σαλμονέλες είναι βακτηρίδια αρνητικά κατά gram και είναι πολύ διαδομένα στο ζωικό βασίλειο . Στον άνθρωπο προκαλούν εντερολοιμώξεις και αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στις προοδευμένες χώρες . Τα ζώα είναι φυσικώς άνοσα απέναντι σε ορισμένες σαλμονέλες (τύφου παράτυφου ) ενώ ο άνθρωπος είναι άνοσος σε ορισμένες σαλμονέλες που προέρχονται από τα ζώα. 

Πάντως όλες οι σαλμονέλες είναι παθογόνοι για τα ζώα και τον άνθρωπο.

Οι παθολογικές καταστάσεις που προκαλούνται από τις σαλμονέλες λέγονται Σαλμονελώσεις και διακρίνονται 1-σε εντερικές σαλμονελώσεις και 2-εξωεντερικες λοιμώξεις ---σαλμονελώσεις .

 Εις τον άνθρωπο είναι το αίτιο των εντερικών λοιμώξεων όπως είναι:

  1. Ο τύφος, οι παράτυφοι 

  2. Η εντερίτιδα από σαλμονέλες και 

  3. Η τροφική δηλητηρίαση .

 Πιστεύεται ότι η σαλμονέλα του τύφου μπορεί με πολύ μικρό αριθμό μικροβίων να προκαλέσει νόσο ( 1 μικρόβιο ) ενώ για να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση πρέπει το τρόφιμο που θα καταναλωθεί να περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες σαλμονέλες ανά γραμμάριο

Όταν λέμε έξω από έντερο σαλμονέλωση σημαίνει ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις κυκλοφορεί η σαλμονέλα στο αίμα και μπορεί να κάνει την σηψαιμική μορφή της σαλμονέλωσης ,ή να προκαλέσει οστεομυελίτιδα σηπτική αρθρίτιδα ,σπάνια μηνιγγίτιδα , ουρολοίμωξη

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίζουμε ότι η εντερίτιδα (φλεγμονή του εντέρου) από σαλμονέλα διαφέρει από τον εντερικό πυρετό , που είναι καθαρά η νόσος του εντέρου, και προσβάλει τα βρέφη με πολύ ελαφρά συμπτώματα .

Δύσκολα διακρίνεται μια εντερίτιδα τύπου τροφικής δηλητηριάσεως ,από την τυπική εντερίτιδα από σαλμονέλα .

 Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται σε εντεροτοξίνη που παράγεται στο έντερο και το σημαντικό είναι ότι τα συμπτώματα από το έντερο δηλ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ λίγες ώρες μετά από την λήψη του μολυσμένου φαγητού (όπως συνήθως το καλοκαίρι,) ενώ η κανονική εντερίτιδα έχει χρόνο επώασης ,προηγείται κακουχία ζάλη πυρετός διάρροια

Που βρίσκονται οι σαλμονέλες.

Στους άρρωστους ανθρώπους στα ζώα καθώς και υγιείς φορείς .

Τα ζώα μπορεί να γίνουν χρόνιοι φορείς (πουλερικά ,χοίροι, βοοειδή σκύλοι , γάτες).

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Με μολυσμένη τροφή και με το μολυσμένο νερό

  1. Άψητο η όχι καλά μαγειρεμένο κρέας

  2. Κοτόπουλο, αυγά

  3. Προϊόντα που περιέχουν αυγά και γάλα –παγωτά , τυρί

  4. Μολυσμένο νερό – επιδημίες εκρηκτικού τύπου

  5. Μεταδίδεται στα ζώα από μολυσμένες τροφές

  6. Από τροφές που μολύνθηκαν από χείριστες που είναι υγιείς φορείς

  7. Από τρωκτικά που μολύνθηκαν από απορρίμματα ή νερό που είναι μολυσμένα από σαλμονέλα

  8. Υδατογενής μόλυνση μπορεί να γίνει όταν δίκτυο ύδρευσης μολυνθεί από νερό αποχετεύσεις – από πάγο που φτιάχτηκε από μολυσμένο νερό

  9. Από οστρακοφόρα μαλάκια που διατηρούνται σε μολυσμένο νερό

ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΕΩΣ

Είναι 6- 72 ώρες και συνήθως 12 –36 ώρες

Προσοχή χρειάζεται στην καθαριότητα των μαγειριών και την ατομική υγιεινή αυτών που ασχολούνται μετά τρόφιμα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  1. Ενημέρωση του πληθυσμού για τον κίνδυνο αυτό και κυρίως εκπαίδευση αυτών που χειρίζονται τρόφιμα

  2. Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από τον χειρισμό τροφίμων

  3. Καλό μαγείρεμα των πουλερικών , του χοιρινού κρέατος και των αυγών

  4. Προστατεύουμε τα μαγειρεμένα φαγητά από τις μύγες τα έντομα και τα ποντίκια

  5. Όταν κάποιος μάγειρας έχει διάρροια δεν πρέπει να πηγαίνει στην δουλειά του - αποκλείονται οι υγιείς φορείς

  6. Το κοινό πρέπει να ενημερωθεί να προσέχει να μην τρώει άψητα κρέατα κυρίως πουλερικά ή αυγά και τροφές που περιέχουν αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς

  7. Συχνοί και απαραίτητοι είναι οι υγειονομικές επιθεωρήσεις των σφαγείων, εκεί που παράγονται και τυποποιούνται τρόφιμα στα εστιατόρια καντίνες κρεοπωλεία

  8. Καθαρές ζωοτροφές για να μην μολύνονται τα ζώα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

  1. Όταν αρρωστήσει μάγειρας από μακρύνετε από την δουλειά του για χρονικό διάστημα που κρίνει ο γιατρός

  2. Απολύμανση των αντικειμένων που μολύνθηκαν από κόπρανα ασθενούς

  3. Να γίνονται καλλιέργειες κοπράνων στους συγγενείς εάν αυτοί οι άρρωστοι είναι χειριστές τροφίμων ή έρχονται σε επαφή με νεογνά

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενυδάτωση και αντιβίωση με ειδικά αντιβιοτικά

 

Μύρινα 2011

Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

 
Επιστροφή

Επιστροφή

 
Εκτύπωση άρθρου

Εκτύπωση

 
Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων Λήμνου

Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων

 
Υγεία και Πρόληψη

Υγεία & Πρόληψη

 


Γεωπονική Επικαιρότητα

 
ΣΥΖΕΥΞΙΣ
 
Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
 

Λ. Δημοκρατίας,  Μύρινα Λήμνου,   81400, Ελλάδα || Τηλ. 2254351200,  Φαξ: 2254351260 || Ηλ. Ταχ. lemnos@lemnos.gr 

--- Δήλωση Προσβασιμότητας ---

Copyright © 2011, Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου